Benodigdheden:

  • Pen

  • Papier

Stap 1:

Bedenk voor uzelf welke klussen er nodig zijn en verdeel deze per ruimte (woonkamer, keuken, slaapkamer, badkamer, bijkeuken/schuur etc.). Schrijf deze klussen per ruimte op papier, schrijf eventueel ook de klussen op die anders vergeten worden, denk daarbij aan het inplakken van foto's of het uitruimen van kasten.

 

Stap 2:

Bedenk nu hoe vaak u de klussen uit wilt voeren. Welke klussen moeten elke dag worden uitgevoerd, welke klussen maandelijks, half jaarlijks of jaarlijks. Schrijf achter elke klus wat de frequentie is.

 

Stap 3:

Op welke tijdstippen gaat u de klussen uitvoeren? Wanneer bent u aan het werk of heeft u andere verplichtingen? Wanneer en op welke tijdstippen u de klussen uitvoert is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Kies in ieder geval voor vaste dagen en/of momenten. Dit kan zijn dat u elke dag een uurtje doet, of dat u juist een hele dag of een dagdeel inplant voor het huishouden.

 

Stap 4:

Verdeel de klussen over het schema. Plan in op welke dagen, weken en maanden u een bepaalde klus uitvoert.

 

Tips:

  • Plan ook vrije tijd voor uzelf in, een avondje uitrusten op de bank of tussendoor een kopje koffiedrinken moet mogelijk zijn.

  • Woont u samen? Verdeel dan ook de huishouding, uw partner kan ook enkele taken uitvoeren. En indien u tienerkinderen heeft kunt u hen ook taken laten uitvoeren (eventueel voor zakgeld).