Houten of aluminium jaloezieën (luxaflex) zijn erg handig om uw huis te verduisteren wanneer u dat wilt, of om op een hele zomerse dag de hitte of felle zon buiten te houden, maar het zijn ook echte vuil- en stofaantrekkers. U kunt dit probleem echter verhelpen door ze schoon te maken, en dat kan op een gemakkelijke manier.

Benodigdheden

  • Plumeau of zachte doek
  • Washand
  • Allesreiniger of een ander schoonmaakmiddel
  • Grote doek (bijvoorbeeld een oud gordijn)

Stap 1
Sluit de jaloezieën. Op deze manier zijn de losse lamellen makkelijker te reinigen.

Stap 2
Ga met een plumeau of een zachte doek over het gesloten oppervlak van de jaloezieën. Op deze manier zult u zien dat het meeste vuil en de meeste stof al verdwijnt. Als u uw jaloezieën echter grondig wilt reinigen, kunt u doorgaan met de volgende stappen.

Stap 3
Maak een sopje van heet water en allesreiniger en dompel uw washand daar in. Pak nu een lamel (met uw hand in de washand) tussen duim en wijsvinger en veeg zo over de hele lamel heen. Doe dit bij alle lamellen. Het is een karwei dat tijd gaat kosten, maar u zult zien dat het resulteert in een heel mooi en schoon resultaat.

Stap 4
Ga ook met de washand over de bovenbak, dus de bak waarmee uw jaloezieën aan uw kozijn bevestigd zijn. Deze kunt u eventueel even van uw kozijn afhalen. U zult zien dat hier ook veel stof is gaan zitten.

Stap 5
Heel belangrijk: laat uw lamellen goed drogen op of in de grote doek! Als u dit namelijk niet doet, loopt u het risico dat uw aluminium lamellen en bovenbak gaan roesten.

Tips

  • Als u geen allesreiniger in huis hebt, kunt u er ook voor kiezen om wasverzachter te gebruiken. Er zal dan een beetje wasverzachter op de jaloezieën blijven zitten, maar dat is niet erg. Zo zal de nieuwe stof zich namelijk minder makkelijk kunnen nestelen en er zal een mooi glanslaagje ontstaan.
  • Als u het niet ziet zitten om iedere lamel afzonderlijk af te nemen, kunt u er ook voor kiezen om uw lamellen in een ligbad van heet water en allesreiniger te leggen. Het gevaar is echter dat de lamellen nadien niet goed drogen. Let daar wel op, er zijn namelijk altijd onderdelen aan uw jaloezieën die kunnen roesten.