Kachels zijn, zeker in de winter, erg fijn in huis te hebben en ze dragen ook zeker bij aan de sfeer. Echter, bij veelvuldig gebruik zult u altijd zien dat er een zwarte aanslag ontstaat op de ruit van uw kachel. Deze aanslag is eenvoudig te verwijderen.

Benodigdheden

  • Vochtige doek of krantenprop
  • De as uit uw kachel
  • Koperpoets

Stap 1
Zorg dat uw kachelruit goed is afgekoeld. Dit is heel belangrijk: als uw kachelruit niet goed is afgekoeld kan het zijn dat het glas springt doordat het met vocht in aanraking komt.

Stap 2
Dompel uw vochtige doek of krantenprop even in de as die in uw kachel ligt. Ga vervolgens met deze doek of prop over het zwarte oppervlak van uw kachelruit. U zult zien dat hierdoor het meeste vuil al verdwijnt.

Stap 3
Als uw kachelruit nog niet schoon genoeg is, kunt u ervoor kiezen om een doekje met koperpoets over uw ruit heen te halen. Hierdoor zal uw ruit nog schoner worden.

Tips

  • Het kan geen kwaad om af en toe met hele fijne staalwol over uw kachelruit te gaan. Doordat uw kachelruit is gemaakt van vuurvast glas zullen er geen krassen op het oppervlak van uw ruit ontstaan.
  • Voorkomen is beter dan genezen: laat het deurtje van uw kachel niet op een kier staan. Hierdoor wordt de ideale circulatie van de lucht in uw kachel verstoort. Dit zorgt ervoor dat er geen volledige verbranding maar een onvolledige verbranding in uw kachel plaatsvindt. Een restproduct van een onvolledige verbranding is roet, en dat is precies het product dat u terugvindt op uw kachelruit.