Als u een fervent koffiedrinker bent, kent u het vast wel: de kalkaanslag en andere vervuiling in uw koffiezetapparaat. Deze aanslag zorgt ervoor dat uw koffiezetapparaat regelmatig gereinigd moet worden, wilt u lang kunnen genieten van lekkere koffie. Om u te helpen bij een snelle, grondige reiniging van uw koffiezetapparaat hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet.

Benodigdheden

  • Witte azijn
  • Water

Stap 1
Vul uw koffiepot voor 1 derde met azijn en vul de rest aan met water. Laat dit even staan: ook uw koffiepot moet van tijd tot tijd goed gereinigd worden.

Stap 2
Doe het mengsel van azijn en water in het waterreservoir van uw koffiezetapparaat en zet het apparaat aan. Door de azijn in het water zal de kalk oplossen en wordt uw apparaat weer schoon. Ook zorgt kalkaanslag ervoor dat uw apparaat meer stroom verbruikt. Een regelmatige schoonmaakbeurt zorgt dus voor een zuinigere werking van het apparaat.

Stap 3
Om te voorkomen dat u de volgende keer koffie met een azijnsmaak drinkt, moet u het apparaat goed naspoelen. Dit doet u door helder water in het waterreservoir te doen en het koffiezetapparaat aan te zetten. Herhaal dit 3x en u weet zeker dat de eventueel achtergebleven, losgeraakte kalk en de achtergebleven azijnresten verdwenen zijn.

Tips

  • Gebruik geen gekruide azijn of azijn met olie. Deze azijnsoorten zorgen er voor dat er vette aanslag achterblijft in uw koffiezetapparaat, en dat er smaakjes achterblijven die moeilijk te verwijderen zijn. Ook is het niet nodig om schoonmaakazijn te gebruiken.
  • Als u bruine aanslag in uw koffiepot heeft die u niet wegkrijgt met de azijn, kunt u een paar schepjes zout in uw koffiepot doen. Vul de koffiepot daarna met lauw water en draai de dop op de pot. Schud vervolgens een tijdje en spoel tot slot uw koffiepot goed om. De bruine aanslag zal verdwenen zijn. Deze tip kunt u ook gebruiken bij het verwijderen van koffie- of thee-aanslag in uw kopjes. In plaats van het schudden moet u het mengsel een tijdje in uw kopje laten staan.