Een parketvloer geeft een huis een mooie, chique uitstraling. Om een parketvloer zo lang mogelijk mooi te houden, is een goede en regelmatige reiniging een vereiste. Om u te helpen met het onderhoud van uw parketvloer hebben we een stappenplan opgesteld dat u helpt met een goede reiniging van uw parketvloer.

Benodigdheden

  • Stofzuigen
  • Water
  • pH-neutraal schoonmaakmiddel
  • Dweil

Stap 1
Het allerbelangrijkste bij een parketvloer is dat u hem dagelijks stofzuigt. U kunt namelijk niet voorkomen dat er zand en ander hard vuil uw woning binnenkomt. Dit harde vuil schuurt over uw vloer en zal op den duur krassen en slijtageplekken op uw vloer veroorzaken. Als u regelmatig even de stofzuiger pakt en zo het harde vuil verwijdert, zult u zien dat uw parketvloer langer mooi blijft.

Stap 2
Op een gegeven moment zal stofzuigen alleen niet genoeg zijn. Uw vloer zal zijn oude glans verliezen doordat verschillende vetten zich op uw parket nestelen. Een dweil is dan de uitkomst. Echter, niet alle schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor het dweilen van parketvloeren. Als u het verkeerde schoonmaakmiddel gebruikt komen er strepen op uw parketvloer. Kiest u daarom voor een pH-neutraal schoonmaakmiddel bij het dweilen van uw parketvloer: dit geeft u de meeste kans op een streeploze vloer. Verder moet u bij het dweilen van een parketvloer erop letten dat uw dweil goed uitgewrongen is, teveel water zorgt voor schade aan uw parket.

Tips

  • Misschien ligt het een beetje voor de hand, maar zorg dat u een voetenmat bij uw deur hebt liggen, zowel binnen als buiten. Zo zorgt u ervoor dat het meeste vuil uw parketvloer niet bereikt. Klop deze matten wel regelmatig uit!
  • Het ideale luchtvochtigheidsniveau voor uw parketvloer ligt tussen de 50 en 65 procent. Ligt dit niveau in uw huis onder de 50%? U kunt er dan voor kiezen om een bakje met water aan uw radiator te hangen. Dit water zal verdampen en zo de lucht in uw huis bevochtigen. Voor huizen waar de luchtvochtigheid te hoog is, zijn er luchtontvochtigers op de markt.