Een vissenkom is een mooi decorstuk in uw huiskamer of werkplek. Het draagt bij aan de sfeer in de ruimte. Op den duur zult u echter zien dat algen zijn intrek nemen in uw mooie glazen vissenkom, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. De algen tasten de leefomgeving van uw vissen aan en ze laten uw vissenkom er minder mooi uitzien. Hier volgt een stapsgewijze oplossing om uw vissenkom mooi schoon te maken.

Benodigdheden

  • Visnetje
  • Bak
  • Water
  • Zeef
  • Spons

Stap 1
Vang de vissen in uw aquarium één voor één met een visnetje en doe ze tijdelijk in een andere bak met water dat u ook uit uw vissenkom haalt. Zorg ervoor dat u de waterplanten uit uw kom in deze bak stopt, deze zorgen namelijk voor zuurstof voor de vissen. Het is belangrijk dat u uw vissen niet in de bak met water gooit: houd het netje onder water en laat de vissen eruit zwemmen.

Stap 2
Haal het water uit uw vissenkom en doe dit water in een emmer.

Stap 3
Haal het grind dat op de bodem van uw aquarium ligt eruit en maak het schoon. Het handigst is om dit in uw ligbad of douchebak te doen. Doe het grind in een zeef en schep het om terwijl u er water overheen laat stromen. Borstel de stenen eventueel af met een afwasborstel.

Stap 4
Maak nu met de spons de vissenkom zelf schoon. Als uw vissenkom hardnekkig vervuild is kunt u een schuurspons gebruiken. Gebruik voor het schoonmaken geen schoonmaakmiddel, maar enkel water. Als de vissenkom schoon is, dient u de kom nog een keer na te spoelen met water. Zo wordt het losgeraakte, achtergebleven vuil ook verwijderd.

Stap 5
Nu kunt u de kom weer vullen. Begin met het grind: leg het voorzichtig terug in de kom en zorg ervoor dat het glas niet knapt. Vervolgens giet u een derde van het oude aquariumwater terug in de kom. In dit water zitten namelijk stoffen die de vissen zelf geproduceerd hebben, die stoffen hebben ze nodig om te overleven. Dit oude water vult u aan met kraanwater dat net niet helemaal koud is. Tot slot kunt u uw waterplanten terugplaatsen in de kom.

Stap 6
Tot slot doet u uw vissen terug in de kom. Dit doet u op dezelfde manier als waarop u ze in de tijdelijke bak geplaatst heeft: houd het netje onder water en laat de vissen uit het netje zwemmen.

Tips

  • Doe niet te veel vissen in een kom. Ook vissen hebben hun ruimte nodig en moeten niet te dicht op elkaar leven.
  • Heeft u geen planten in uw vissenkom? Zorg er dan voor dat u die aanschaft. Planten zorgen voor de zuurstofvoorziening en sommige planten dienen tevens als voedsel. Bovendien zorgen planten voor een natuurlijk evenwicht in uw vissenkom. U dient de planten van tijd tot tijd te verversen, maar ververs ze nooit allemaal tegelijk, dan loopt u namelijk het risico dat de situatie in de vissenkom te erg verstoord wordt en dit is niet goed voor uw vissen.