U kent het vast wel: de jaarlijkse grote schoonmaak. Bij veel mensen komen de schoonmaakkriebels voor deze grote schoonmaak in het voorjaar. Maar hoe pakt u een grote schoonmaak nou het best aan? Met welke ruimte kunt u het best beginnen? We zetten een stappenplan voor u op, dat u wellicht helpt bij uw grote schoonmaak.

Stap 1
Voordat u begint is het handig eerst een schoonmaakschema op te stellen. Voor een grote voorjaarsschoonmaak kunt u het beste een week uittrekken. Bepaal per dag welke ruimte u schoon gaat maken. Voor meer tips omtrent het maken van een schoonmaakschema bieden wij u de handleiding schoonmaakschema opstellen.

Stap 2
Op maandag begint u met de klussen die voor die dag staan, en u houdt u daaraan. Ga niet meer doen dan nodig is die dag, anders zult u zien dat u de volgende dag met tegenzin gaat schoonmaken. Als u klaar bent voor die dag, gaat u andere dingen doen. Op dinsdag pakt u uw werk weer op, en zo gaat u de hele week door. Zo blijft schoonmaken best een leuk klusje!
Aan het eind van de week heeft u uw hele schema doorgewerkt. U zult zien dat uw huis als nieuw is! U kunt met een fris huis de zomer in gaan.

Tips

  • Heeft u hulp nodig met het schoonmaken van aparte onderdelen van uw huis, zoals uw gasfornuis of uw gootsteenputje? Wij bieden u verschillende handleidingen die u wellicht verder kunnen helpen. Graag verwijzen we u door naar het overzicht handleidingen.
  • Dit is een psychologische tip: voordat u aan uw schoonmaakronde van die dag begint, zet u alle deuren open van de vertrekken die u die dag schoon gaat maken. Iedere keer als u een vertrek heeft schoongemaakt, doet u de deur dicht. U zult merken dat het iedere keer een goed gevoel geeft als u weer een deur kunt sluiten.
  • Voor de ventilatie is het sowieso goed om alle ramen open te zetten tijdens uw grote schoonmaak. Bij het poetsen komt ongetwijfeld stof vrij. Dat is immers de bedoeling. Om ervoor te zorgen dat al het stof dat niet in uw doekje terecht komt, niet in uw kamer blijft ronddwarrelen, moet u uw ramen openzetten. Zo zal (een groot deel van) het stof naar buiten dwarrelen.